BROODZAK ONBEREDEN MODEL 1916



A. Voorkant van de broodzak model 1916 van groen/bruin canvas die met twee lussen met knopen en een koppellhaak aan de koppelriem/ lijfriem werd bevestigd. Op de flap van de broodzak was een etui genaaid waarin het vetblik en de veldfles konden worden opgeborgen.

B. De veldfles was gemaakt van blik en had een unieke kenmerkende gebogen vorm. Links de nieuwe versie, rechts de gebruikte versie (op leeftijd). Aan de hals was een beugel gesmolten waaraan men het touwtje van de kurk knoopte zodat deze bij het drinken niet zou vallen.



C. het zijaanzicht van de veldfles laat de sterk gebogen vorm zien, alsmede de bolling van de fles.

D. De vetdoos (vetblikje) zat onder de veldfles in het etui voor de veldfles. De omvang en vorm van de vetdoos corresponderen met de onderkant van de veldfles. Rechts de gesloten versie met in de deksel het wapennummer geslagen. Links geopend met een vakje met vet en een vakje met een vetlapje van 20x20 cm.



E. Onder de flap was op de broodzak een zwart lederen etui genaaid voor het onderhoudsset voor het geweer/ karabijn M95. Aan de onderzijde van de broodzak waren twee knopen gezet waar men de riempjes van de flap op kon vastzetten.

F. Het etui voor het onderhoudsset kon met een knoop woren afgesloten.




G. Onderhoudsset voor M95 Mannlicher geweer/karabijn. Het blik van het onderhoudsset bestond uit een vetkoker met een uitneembare oilebus, een loopborstel en een deksel. Op de foto zijn de oliebus, de loopborstel en een poetsdoek uit het blik genomen.

H. Aan de binnenzijde van de flap waren twee riempjes gezet waarmee men de broodzak kon afsluiten.




I. Achterzijde van de broodzak met links het zwartlederen etui voor de staartstukborstel, bovenaan de drie hengsels voor de koppelriem en daaronder twee beugels met zwart lederen bevestiging voor de draagriem voor de broodzak.

J. detail van de D-ring waaraan de draagiem kon worden gehaakt wanneer de broodzak niet aan de koppelriem werd gedragen. Links is de bovenzijde van het etui voor de staartstukborstel zichtbaar.


K. Draagriem voor de onbereden broodzak. De katoenen variant was gebruikelijk vanaf ongeveer 1913, daarvoor gebruikte men doorgaans de lederen draagriem. De riem werd met een haak aan de twee D-ringen bevstigd die aan de acchterkant van de broodzak zaten.

L. Zijkant van de gevulde broodzak, bovenaan het etui met de veldfles, onderaan het etui voor de staartstukborstel. Rechts de hengsels om de broodzak aan de koppelriem te hangen.


M. staartstukborstel met veter die paste in het daarvoor bestemde vakje aan de zijkant van de broodzak, zichtbaar onder op de foto.

N. Detailopname van de bovenzijde van de broodzak met de hengsels om de broodzak aan de koppelriem te hangen, twee met knoop en een met haak. tevens is de bovenzijde van het etui voor de veldflezs zichtbaar met een deel van de veldfles en de kurk.





O. Onder het onderste deel van de flap is het etui voor het onderhoudsset zichtbaar. Het blik zit in het etui. De ene riem om de broodzak af te sluiten is deels zichtbaar.

P De voorzijde van de broodzak met flap. Op de flap is het etui zichtbaar met de veldfles daarin. Onderaan het etui voor de staartstukborstel.




Q. Detailopname van het opgenaaide etui voor de veldfles. Dit was afsluitbaar met een ijzeren beugel.

R. Zakmes met houten hendel, bovenste mes geschonken door veteraan die bij Mill gevochten had, onderste gestempeld 11 KMD 130.





S. Naaizakje, 16 cm breed en 18 hoog, inhoud: 4 kaartjes (25 yards) van grijs, halfwit, zwart garen en een met wol. Vier grote witte benen knopen voor onderbroek, vier benen knopen (voor onderhemd), vier benen knopen voor werkkleding, vier ijzeren knopen, acht bronzen knopen (met leeuw), twee kleine bronzen knopen (met leeuw), twee handnaalden, twee stopnaalden en een vingerhoed.

T. De toiletzak met scheerspullen, tandenborstel, pasta, zeep, etc.



U. De infanterist ontving van rijkswege twee paar schoenen. Hij ontving daarnaast voor de schoenen ook twee schoenzakjes als op deze foto, hier van linnen met katoenen trekkoord, KB 25 januari 1901, nr. 198.

V. Spijslepel






W. Mok of beker, meestal een emaile mok met blauwe rand. Wanneer de broodzak niet strak was ingepakt was het lastig om geluidloos voort te bewegen. Om die reden werd de broodzak en het etensblik ook wel de rammelende rotzooi genoemd, bij een patrouille bleven deze vaak achter.

X. Biscuitblik




Fotogallerij




(klik op foto om te vergroten)


A.


B.


C. foto: van Loon militariacollectie


D. foto: van Loon militariacollectie


E.


F.


G. foto: NMM Soesterberg


H.


I.


J.


K. foto: Erik van Wijk


L.


M. foto: van Loon militariacollectie


N.


O.


P.


Q.


R. foto: Pieter Dijkstra en van Loon militariacollectie


S. foto: Jean Kreunen


T. foto: Jean Kreunen


U. foto: collectie NMM


V. foto: van Loon militariacollectie


W.


X. foto: van Loon militariacollectie



De foto's in deze kolom met bron zijn eigendom van degene die in de bron staat genoemd. Buiten de door hen gestelde voorwaarden of zonder uitdrukkelijke toestemming van rechthebbende is het gebuik van deze afbeelingen niet toegestaan.

All photographs with foto: are property of that person or organisation and are not to be reproduced or used by others without permission of the owner.