SCHOENEN




A. De rijgschoenen infanterie Nieuw Model werden ingevoerd in 1911. Ze waren gemaakt van gezwart runderleder met effen voorblad.

B. De schoenen waren voorzien van acht stel veterringen, waarmee men de schoenen kon sluiten, meestal met een lederen veter. De zool was al of niet voorzien van een metalen teenstuk en zoolbeslag, de hak met een metalen hakbeschermer.




C. De beenwindsels gingen over de schoenen heen, zodat er geen vuil in de schoenen kwam.

D. De achterbies liep tot de bovenzijde van de schacht waarbij de hoogte van de schacht 15 cm. bedroeg.




E. De maatvoering werd in het geleng, tussen de hak en de zool, geslagen. De maat werd gemeten in centimeters; hier D27 (27 cm hak tot teen en D= balwijdte). In het geleng stonden het jaar van aanmaak (hier CM39=Centraal Magazijn 1939), de fabrikant (initialen, hier SM=Marke Salamander) en het ordernummer. BZ is waarschijnlijk de keurmeester.

F. Schoenen konden ook voor eigen rekening worden aangeschaft, mits zwart lederen rijgschoenen waarvan de schacht een hoogte van ten minste 7 cm. boven het contrefort. (o.a. art 128 Reglement Inwendige Dienst der Infanterie nr 103 KMA 1928) Dit paar heeft met losse neuzen en nestelogen en haken van het bekende schoenenmerk Salamander.

G. Een aantal schoenenfabrikanten vervaardigden schoenen voor het leger, waaronder Bata.

H. Ook dit paar is voorzien van de voorgeschreven acht stel veterringen en een lederen veter.





I. Voorbeeld van zoolbeslag met een metalen teenstuk en zoolbeslag, de hak met een metalen hakbeschermer. Deze zool is voorzien van 16 zoolbeslagplaatjes.

J. De zoolbeslagplaatjes werden van rijkswege beschikbaar gesteld. Per zool werden minstens 12 en ten hoogste 18 plaatjes gebruikt. Het aanbrengen geschiedde met behulp van een drievoet en een schoenmakershamer, door een daartoe per compagnie, enz. of per sectie, aan te wijzen soldaat, die zo nodig in de garnizoenswerkplaats voor schoenmakers aanwijzingen ontving. (MB 16 mei 1933, nr. 14)

K. Naast het onderhoud aan het geweer was voor de infanterist het onderhoud van de schoenen belangrijk. Elke dag schoenen poetsen zorgde voor goed onderhouden schoeisel.

L. Erdal, een schoencreme fabrikant uit Amersfoort, adverteerde zelfs in de krant om de soldaten te bewegen haar producten te kopen.





M. De infanterist ontving van rijkswege twee paar schoenen. Hij ontving daarnaast voor de schoenen ook twee schoenzakjes als op deze foto, hier van linnen met katoenen trekkoord. (KB 25 januari 1901, nr. 198)

N. De infanterist ontving eveneens een poetszak om de schoencreme en de borstel in te bewaren, hier een exemplaar van linnen of katoen met CM stempel 1940.












Leestip:
Van grijsgroen naar camouflage de gevechtskleding van de Koninklijke Landmacht 1912-2000 Auteur: M. Talens


Fotogallerij




(klik op foto om te vergroten)


A. foto: NMM Soesterberg


B. bron: tekening M. Talens


C.


D. foto: NMM Soesterberg


E. foto: van Loon militariacollectie


F. foto: NMM Soesterberg


G.


H. foto: van Loon militariacollectie


I. foto: van Loon militariacollectie


J. foto: van Loon militariacollectie


K. foto: NMM Soesterberg


L.


M. foto: NMM Soesterberg


N. foto: NMM Soesterberg



De foto's in deze kolom met foto: zijn eigendom van degene die aldaar staat genoemd. Buiten de door hen gestelde voorwaarden of zonder uitdrukkelijke toestemming van rechthebbende is het gebuik van deze afbeelingen niet toegestaan.

All photographs with foto: are property of that person or organisation and are not to be reproduced or used by others without permission of the owner.