Voorbeeld uniform voor een kolonel infanterie

Foto: Collectie H.G. Beerman (Het Regionaal Archief Dordrecht) *, let op: ingekleurd en bewerkt omwille van de uitleg over de verschillende rangen binnen het Nederlandse Leger 1939/1940, zie origineel. (Beweeg de slider slider op de afbeelding naar links of rechts, om het voorbeeld meer of minder zichtbaar te maken ten opzichte van het origineel)

Onderscheidingstekens


Een kolonel droeg drie zilverkleurige sterren en een goudkleurige balk op de kraag. De biezen op de mouwen waren blauw. De kraag van de veldjas had een blauwe bies en ook de biezen op de broeknaden waren blauw. Op de veldmuts droeg hij een goudkleurige bies. Op de grijsgroene kepie waren de onderste (eerste) bies, de bies daarboven (tweede) en de bies onder de bovenrand (derde) goudkleurig.

Functies


De kolonel was een hoofdofficier. Bij de infanterie was een kolonel in de meidagen 1940 en/of kort daarvoor doorgaans regimentscommandant. Hij voerde dan het bevel over ongeveer 2500 manschappen, onderofficieren en officieren.

Soms was een kolonel terretoriaal bevelhebber of brigadecommandant. Soms had hij een functie bij de staf van het legerkorps of een hoger echelon.

Was de kolonel adjudant, bijvoorbeeld van een legerkorpscommandant, dan was de ster die het dichtst bij de sluiting lag van brons, zie voorbeeld in rechterkolom.

Bewapening


Het persoonlijk wapen van de kolonel was doorgaans het pistool M25.
*Voor het doel van deze site (inzichtelijk maken van de kleuren, de onderscheidingstekens en de draagwijze van de uniformen van de verschillende militairen bij de Nederlandse Krijgsmacht 1939/1940) is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de kleuren en de symbolen die passen bij de voorgestelde rang en het betreffende wapen/ dienstvak. Daarbij wordt dus bewust afgeweken van de kleuren en symbolen die passen bij de originele foto teneinde de ongeoefend kijker correct te informeren; zie origineel.